Una de les principals, i gens qüestionada, mesures de bioseguretat a les explotacions porcines (granges de truges, quarantenes, deslletaments, engreixos, centres d’inseminació, etc.) és el canvi total de roba i la dutxa a l’entrada de l’explotació.

 

Malauradament, a moltes empreses el vestuari no s’utilitza com a tal. Sovint és una zona d’emmagatzematge, que poc o mai es neteja, en els pitjors casos amb presència de ratolins i/o mosques, on no es disposa de roba per canviar-se, així com de l’espai necessari per a fer-ho.

 

Aquest pot ser el punt d’entrada fàcil de patògens i malalties que poden afectar greument als animals.

 

Si bé la normativa ho exigeix, la realitat és que a moltes explotacions el vestuari no compleix les condicions mínimes d’higiene i salubritat.

 

En aquests moments és imprescindible, per les amenaces sanitàries que ens envolten, utilitzar bosses als peus abans de traspassar el tancat perimetral exterior, passar per un pediluvi amb solució desinfectant abans de traspassar el tancat perimetral interior i, un cop al vestuari, mantenint sempre el calçat privat cobert amb bosses als peus, desar tota la roba al penjador, entrar a la dutxa, ensabonar-se bé cos i cabell, si s’escau dues vegades, i esbandir-se a consciència. Tot seguit, ja es pot accedir a la part neta dels vestuaris.

 

En aquest espai hem de disposar de tovalloles netes, assecador pel cabell i roba corporativa de qualitat, plegada i també neta.

 

És en aquest moment quan podem afirmar amb rotunditat que el risc d’entrada de patògens o malalties per aquesta via és i serà, si no nul, mínim. Reflexionem-hi.

Últimes notícies